Всички уеб камери от Родопи

Loading...

Няма повече камери за показване.

Няма камери тук!

Всички онлайн уеб камери от Родопите събрани на едно място.

Родопите (вариант на името Родопа) е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив. Най-високата точка на планината е връх Голям Перелик (2190,2 m), разположен в централната ѝ част. Планината се простира на територията на Южна България (части от областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Хасковска и изцяло областите Смолянска и Кърджалийска) и Северна Гърция.

Родопа е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Дължината ѝ е около 220 – 240 km, а ширината до 100 km. Общата площ на Родопите е около 18 000 km², от които на българска територия са 14 738 km², което представлява 81,88% от цялата ѝ площ.

Името на планината Родопи е с тракийски произход. Открива се за пръв път у Херодот (V в. пр. Хр.).

По геолого-тектонски и морфографски белези Родопите се делят на две части – Западни (високи) и Източни (ниски). Границата между тези две части започва при село Искра, изкачва се по река Каялийка (десен приток на Марица), преминава през седловината Китката и по долината на река Боровица се спуска до река Арда при язовир „Кърджали“. От там се изкачва нагоре по долината на Арда и по десният и приток Маданска река, пресича държавната ни граница и по река Сушица (влива се в Егейско море) достига до гръцкото село Полиантри на 15 km западно от Гюмюрджина.

Ски-курорти: Пампорово, Цигов чарк, Чепеларе.

Минерални бани и спа-центрове: Велинград, Нареченски бани, Девин, Баните, Хасковски минерални бани.

Оставяме те да се насладиш на прекрасната планина с нашата колекция, включваща всички онлайн уеб камери от Родопите.