реклама

Уеб камера от Лакатник – панорама Лакатнишки скали

Уеб камера от Лакатник – панорама от Лакатнишки скали. На левия долинен склон в Искърския пролом, между дълбоките долини на реките Пробойница и Доло, величествено се извисяват Лакатнишките скали.

Те са изградени от мощни, почти хиризонтални пластове червени пясъчници и варовици. Стръмните им скалисти склонове образуват отвесни стени, издигащи се до 260 м над зиналата бездна на река Искър.

Името на Лакатнишките скали и на цялата местност идва от острия завой (като сгънат лакът), който прави река Искър в посока изток-североизток. В Старопланинската част на Искърския пролом западните долинни склонове на реката са оформени от Понор, Козница и Врачанска планина, а източните – от красивите и леснодостъпни планини Софийска, Голема и Ржана.

Село Гара Лакатник е разположено в Стара планина, на брега на река Искър в живописното Искърско дефиле на 50 км. от гр. София, на 42 км. от гр. Мездра, на 30 км. от гр. Вършец и на 20 км от Своге. Селището е сгушено в подножието на величествените Лакатнишки скали, едни от най-красивите сред природните забележителности на България.

Собственик на камерата: Windy.com

Категории

Категории

Категории