реклама

Уеб камера от Белоградчишките скали – панорама


Уеб камера от Белоградчишките скали – панорама от астрономическата обсерватория с поглед към Белоградчишката крепост и телевизионната кула, намираща се върху връх Кърнева ливада на планинския рид Венеца.

timelapse 24h

постоянен архив от камерата през 1 минута

данни от метеорологичната и мониторингова станция

Белоградчишката крепост е крепост, която се намира непосредствено до град Белоградчик, България. В исторически аспект крепостта е най-голямата културна забележителност на град Белоградчик. Към Белоградчишкото кале и към Белоградчишките скали е насочен основният туристически поток на района. Белоградчишката крепост е една от най-запазените крепости в България и е обявена за паметник на културата от национално значение.

Крепостта е построена по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. При построяването на някогашната римска крепост са използвани изключително естествените скални форми, които се намират тук. На практика крепостни стени са били построени само от северозапад и югоизток. От останалите страни крепостният двор е преграден от естествени скални масиви с височина над 70 метра.

Белоградчик е малък град в област Видин, Северозападна България. Той е административен център на едноименната община Белоградчик. Градът е живописно разположен в западната част на Стара планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец. Предлага възможности за излетен, пещерен и конгресен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения. Девизът на града е „Вечен и Млад“.

Крепостта „Калето“ е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през I – III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина.

Уеб камера от белоградчишките скали местоположение:

Уеб камера от белоградчишките скали собственик: meter.ac

Категории

Категории

Категории