реклама

Уеб камера от Струмяни – село между Кресна и Сандански

Уеб камера от Струмяни с панорамна гледка на запад-северозапад към вр. Синаница. Струмяни е село между Кресна и Сандански на 200 м.н.в.

Синаница (2516 м), наричан още Разцепения връх, Варовитата чука или Чуката, е връх в Пирин. Издига се на Синанишкото странично било, на югозапад от връх Георгийца и на запад от Момин връх. Изграден е от розово-сив мрамор. Има характерен разцепен вид, поради което не може да се сбърка, когато се гледа от югозапад, например от град Сандански.

Струмяни възниква като селище около построената жп гара по линията СофияКулата в землището на село Белица, оттам и първото му име е Гара Белица.

Първото име на селището е Долна Белица. Така е наречено, за да се различава от населеното вече с християни село Белица. До 1931 година Долна Белица е населена местност към Белица. През 1934 година е признато за гарово селище и приема името Гара Огражден, по името на планина Огражден. От 24.11.1970 година по предложение на тогавашния Окръжен народен съвет-Благоевград и с Указ на Държавния съвет под номер 1840 се обединява със съседното село Микрево и приема името Струмяни, чийто корени се откриват в живялото някога из този край славянско племе струмци. Съвместното съществуване между двете села продължава до 1991 година.

Местоположение на уеб камера от Струмяни:

Собственик: Частно лице

още камери от

Категории

още камери от

Категории

още камери от

Категории