реклама

Уеб камера от Узана, Централен Балкан – панорама от х-л Балканци

Уеб камера от Узана – курортен комплекс и географски център на България. Камерата е монтирана в хотел „Балканци“ на 1200 м.н.в. и е със страхотна панорамна гледка към Централен Балкан. Следете в реално време времето в Узана 🙂

  • За комплекса

Узана се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1523,40 m), в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България. Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, който се намира само на 22 km по асфалтов път.

От 2009 г. местността е със статут на курортен комплекс. Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта“ под № 19

На живо от Узана гледате стръмните склонове на един от притоците на река Янтра.

  • Спорт и туризъм в Узана

Местността традиционно се свързва с възможностите за почивка и отдих сред природата. Тя е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 m, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 m). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад – Национален парк „Централен Балкан“ и на изток – Природен парк „Българка“. Местността и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, планинско колоездене.

Узана е популярен зимен курорт. В местността има осем писти, като най-голямата е с дължина 1300 m. Всички писти са съоръжени с влекове (два са тип „паничков“, останалите – със захват). Заснежената поляна е добро поле за кайт-бординг.

Сега те оставяме да се наслаждаваш на гледките на величествения Централен Балкан през очите на уеб камера от Узана.

Собственик на камерата: familyhotelbalkanci.com

Местоположение:

още камери от

Категории

още камери от

Категории

още камери от

Категории

още камери от