реклама
  • Украйна
  • Уеб камери от Киев – столицата на Украйна в реално време

Уеб камери от Киев – столицата на Украйна в реално време

Уеб камери от Киев – специална селекция от всички най-интересни камери от столицата на Украйна. Следете войната на живо.

Киев (на украински: Київ; на руски: Киев; на полски: Kijów) е столица и най-голям град в Украйна. Той е административен център на Киевска област, макар че не влиза в нея, а е самостоятелна административна единица. Разположен е при вливането в Днепър на река Десна и е едно от главните пристанища в страната. Населението на града към 1 август 2021 г. е 2 952 499 души от съществуващото население и 2 911 192 души от постоянното население.

Киев е един от най-древните градове в Източна Европа.

Според хрониката „Начална руска летопис“ Киев е основан от източнославянския (полянски) княз Кий, братята му Щек и Хорив и сестра им Либед.

Резултатите от някои археологически разкопки в района на града може да се интерпретират така, че селищата на десния бряг на Днепър още от 6 – 7 в. да се смятат за градски. Тази концепция е подкрепена в миналото от съветската власт, която през 1982 г. организира празнуването на 1500-годишнината на Киев. Много от изследователите обаче твърдят, че откритите археологически източници не дават достатъчни основания за такова тълкуване. Те смятат, че израстването на Киев като град е ставало през 8 – 10 в. Едва в края на този период отделните поселения се сливат в едно селище с градски характер.

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море и Азовско море на югоизток, с Русия на изток, с Беларус на север, с Полша, Словакия и Унгария на запад, с Румъния и Молдова на юг и югозапад. Площта ѝ е 603 628 km², 7% от които са водни площи.

Собственик на уеб камери от Киев: youtube.com

още камери от

Категории

още камери от

Категории