Всички уеб камери от Русе

Loading...

Няма повече камери за показване.

Няма камери тук!

Всички уеб камери от Русе и регионаВсички уеб камери от Русе и региона на едно място.

Следете метеорологичната обстановка, актуални политически мероприятия, протести, концерти и извънредни ситуации от „Малката Виена” на живо.

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав и петият град по големина в страната.

Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и област Русе, както и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение.

Населението на Русе е 141 231 души (по данни на НСИ към 31.12.2019 г.), което го затвърждава като петия по големина град в България.

Отстоящ на 310 km от София и на 75 km от румънската столица Букурещ, градът е потенциален стратегически интермодален и логистичен център на страната и на Югоизточна Европа, като се има предвид географското му положение, утвърдената му роля на важен промишлен център, както и наличието на първия в страната пътен и железопътен мост над река Дунав – Дунав мост. Реката приобщава града и към европейския транспортен коридор № 7, създавайки условия за търговско и круизно речно плаване.

Русе е известен като „Малката Виена“ заради своята  архитектура – необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Символи на града са Доходното здание и Паметникът на свободата.

Климатът в района на област Русе е повлиян от особеностите на Дунавската равнина. Характеризира се със студена зима, сухо и топло лято, докато есента и пролетта са краткотрайни. Характерни са силните ветрове през зимата, както и мъглите, които са породени от близостта на река Дунав.

Девизът на градът: „Град на свободния дух“.