Всички уеб камери от Бургас

Loading...

Няма повече камери за показване.

Няма камери тук!

Уеб камери от Бургас - всички камери на живо от Бургас.

Всички уеб камери от Бургас и региона на едно място.
Следете метеорологичната обстановка, актуални политически мероприятия, протести, концерти и извънредни ситуации от градът на птиците и езерата на живо.
Бургас е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие, а със своето землище от 253,644 km², той е вторият град по площ в България (след София). Според последното преброяване на ГРАО към 15 юни 2020 г. населението е 226 868 жители и така продължава да е четвъртият по население град в страната (след София, Пловдив и Варна). Бургас е най-важният културен, стопански, транспортен, управленски, туристически и просветен център в Югоизточна България и е с национално значение.

До Бургас се намират:

  • най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България;
  • международното и второто по натовареност българско летище;
  • най-голямото българско пристанище;
  • единственото нефтено пристанище в страната.

В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана. Няколкото природни резервата и защитени местности, античните и средновековни селища, Черно море, Странджа и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургас е известен в България като „Градът на птиците и езерата“. Бургаската катедрала, носеща името на славянските просветители, светите братя Кирил и Методий; и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.

Днешното име на града произлиза от гръцкото Пиргос (Pyrgos) – кула. Според местни предания името идва от римски пътен стълб, така наречен бург, който бил положен в района на днешното бургаско пристанище.