Всички уеб камери от Планини

Избери планина

Всички камери от планините

Loading...

Няма повече камери за показване.

Няма камери тук!

Всички уеб камери от планинските курорти, хижи и върхове в България.

Повече от 80 уеб камери от всички планини в Българи. Следете времето, състоянието на пистите или просто се наслаждавайте на страхотните гледки през нашите камери от планинските курорти на България.

Една трета от територията на България е покрита от близо
40 планини. Българските планини са разнообразни по площ,
височина, релеф и биологичен свят. Те са красиви и достъпни
както през лятото, така и през зимата и предлагат отлични
условия за спорт, почивка и разходка.

Най-високата планина в България е Рила. В нея се намира най-високият връх не само у нас, но и на Балканския полуостров – връх Мусала. Планината е известна със своите красиви езера и вековни гори. От Рила водят началото си големи български реки. На юг от нея величествено се издига Пирин. На изток от Рила и Пирин е най-обширната българска планина – Родопи. Разположена е на юг от Горнотракийската низина и с множеството си върхове наподобява развълнувано море.

Най-дългата планина в България е Стара планина. Тя се простира от западната ни граница до Черно море и разделя страната ни на две части –  северна и южна. Има много важно значение за живота и трудовата дейност на хората, за природното разнообразие на България. На картата ще я видите като дълга ивица и ще откриете най-високия и връх – Ботев.

Българските планини са сравнително млади. Повечето принадлежат на геоложкия масив Балканиди, който е част от Алпо-Хималайската планинска верига. Последната се смята за най-младо формираната на земята, в последните 145 млн години, като процесът на формиране е приключил преди около 2 млн години. Това означава, че планините ни са набори с епичните Хималаи.