реклама

Уеб камера от хижа Добрила в Стара планина на 1800м.

Уеб камера от хижа Добрила


Уеб камера от хижа Добрила, намираща се между върховете Добрила и Левски в Троянската планина, дял от Средна Стара планина.

Хижа Добрила е с категоризация три еделвайса и наградена с отличие за “Най-добра туристическа хижа в България за 2018 година”

Добрила е кръстопътно място, при което се събират и разделят всички пътища и пътеки в района. Една от най – високо разположените хижи в Стара планина “Национален парк Централен Балкан” в седловината между вр. Добрила и вр. Амбарица.

Надморската височина на областта е 1804 м.н.в. Граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на (югоизток). „

За сградата

Построена е от сопотските туристите през 1928 год. По-късно е опожарена като сградата й е разрушавана и на два пъти отново възстановявана след унищожителни пожари през 1933 и 1943 г. а след това е изградена от камък. Хижата и едноименния връх са наречени на легендарния Добрил войвода.

Възстановена е стара сграда с изцяло ново строителство и обзаведена в пълен лукс, водоснабдена е и e електрифицирана от градската мрежа. В момента хижа Добрила е модернизирана, отоплена с централно парно на пелети има изградена оптична мрежа, за цифрова телевизия и високоскоростен интернет подходящ за тиймбилдинг и работа. Разполага със 70 места за настаняване, кухня ,бюфет и столова, вътрешни санитарни възли и бани.

През по голямата част от годината до хижата се достига лесно благодарение на седалков лифт от град Сопот или пеша по маркирана пътека.През зимата пристигането на хижата става чрез атракционно извозване със снегоход – Ратрак по 8-10 човека на курс от втора станция на въжения лифт, ако времето позволява и има достатъчно сняг.

Маршрути

Хижа Добрила е изходен пункт за хижа Дерменка , хижа Васил Левски и хижа Амбарица. Също така с преход от около три часа се стига до Крали Маркова дупка.

Маршрутът от хижа Добрила до връх Ботев минава по алпийското било на Стара планина. Той е най-трудният от всички варианти за изкачването на старопланинския първенец. Но пък е най-вълнуващият. Върви нагоре и надолу през върховете Левски (Амбарица, 2166 м), Малка Амбарица (2143 м), Купена (2169 м), Кръстците (2035 м), Костенурката (2035 м), Жълтец (2227 м), Млечния чал (2255 м), и Безименен (2171 м).

Хижа Добрила е пункт от европейския пешеходен маршрут “Ком – Емине” Е3. Част от маршрута попада в резерват а природата е неописуемо красива.

Собственик на камерата: dobrila.eu

още камери от

Категории

още камери от

Категории

още камери от

Категории