• Гърция
  • Уеб камера от Метеора – голям манастирски комплекс в Гърция

Уеб камера от Метеора – голям манастирски комплекс в Гърция

Уеб камера от Метеора (на гръцки: Μετέωρα) – голям манастирски комплекс в Централна Гърция на 250 м.н.в.

Метеора включва 9 запазени манастира, от които 6 са действащи. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, Централна Гърция, на 1-2 километра северно от Каламбака, на 21 километра северозападно от Трикала и на на 70 километра западно от Лариса.

Високите мегалитни скали на Метеора се издигат в североизточната част на плодородната Тесалийска равнина в полите на планинския масив Пинд на височина до 600 метра над морското равнище. Има доста теории за геоложкия произход на тези каменни образувания и най-вероятната е следната – преди около 60 милиона години, по време на терциера днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му.

След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора (на гръцки: μετέωρα – в превод „висящи във въздуха“).

Собственик на камерата (source): meteoracam.gr

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

още камери от

Категории

още камери от

Категории

още камери от

Категории